Dostlarımız,
2019 yılında Yedi İklim aileleri okul koordinasyonunu bir ilkokulu var etme konusunda cesaretlendirmeye çalıştığında önceleri erken çocukluk alanını çok sevmenin etkisi ve yerinden memnun olmanın konforuyla yeteri kadar istekli olmayan, nazlı bir tutum geliştirmiştik.
Diğer bir çekincemiz, kar elde eden bir sermaye okulu olmayışımız, kendi sürdürülebilirliğimiz için kendi emeğimiz ve topluluk duygularımızdan başka bir şeyimizin olmaması idi.
O süreçte kendi yaşamlarında nasıl da güzel-renkli hikayeler gerçekleştirebilmiş olan ailelerimizden sevgili Ali Ercan Özgür (İhtiyaç Haritası kurucusu), Nazey Erdilek (Originn kurucusu) Tuğçe Karaca (The Optimist kurucusu), Yaprak Kaymak (Yapika kurucusu) bir okul kuruluşu için bizi şefkatle cesaretlendirip ellerini taşın altına koydular ve birlikte kooperatifimizi kurduk.
Kooperatifimiz yıllar içinde okuldaki birikimimizi toplumla paylaştığımız ve dünyayı çocukların, ağaçların, güzelliğin lehine dönüştürme çabasında bir sivil inisiyatif olarak kendi evrenimizdeki yerini aldı.
Biz bu 6 yılda mimarisi, kışkırtıcı pedagojik argümanları ile ve dikkat çeken global bağlantıları ile ülke okullar tarihine not geçecek bir okul kurmak için gerçekten hacimli ilişkilenmelerle, planlamalarla meşgul olduk ve okulumuzun kurumsal çatısını oluşturabilmek için çok farklı koreografilerde çalışmalar gerçekleştirdik.
Tuğçe Vural, Tuğçe Karaca, Nihal Edemen ve Eda Pınar ile dünyanın farklı yerlerinden okul mimarilerini tartışıp zengin bir birikim kazandık.
Farklı seçenekler geliştirmekten yorulmadık. Önümüz kapandıkça, çeşitli makas değişiklikleriyle, revizyonlarla ve sürecimize yeni katılan ailelerimizin heyecanı ile stratejik olarak okul kuruluş amacımızı hep koruduk.
Ve en önemlisi bu süreçte ilkokul müfredatının teorik-pedagojik içeriğini ve modelini oluşturduk. Pedagojik içerik için 6 kişilik model geliştirme ekibimiz 2 yıllık bir sürede 7 çalıştay gerçekleştirerek dudak ısırtacak bir çabayla ülke eğitim tarihine özel notlar düşen “Bütünleşik Yaklaşım”ı geliştirdi. Pedagojik içerik çalışmalarına danışmanlık yapan sevgili Birkan Mengütay ve Eda Pınar’ın bu bahisteki çok kıymetli, özgün ve cesur emeklerinin altını çizmek isteriz.
Bu süreçte danışmanlarımızdan Kevser Bora, bir yıl boyunca Ayvalık’tan okulumuza gelip giderek modele katkılar sundu. Özetle, erken çocukluk ile ikinci çocukluğu birlikte ele alan bütünleşik yaklaşım hali hazırda ikinci çocukluk (ilkokul) pedagojik çalışmalarında okulumuzun en ayırt edici gücüdür. Yine eski öğretmenlerimizden Nigar Arslan’a yedi iklim modeline olan ilgisi, neşesi ve katkıları nedeniyle gülücüklü bir selam ederiz.
Derken…
Geçtiğimiz yıl ise şahane yoldaşlıklarıyla kolkola girdiğimiz ailelerimizle birlikte inisiyatif alarak okul bahçemizde var ettiğimiz derslikte fiili bir ilkokul deneyimi yaşayarak pilot çalışmamızı gerçekleştirdik.
Okul ekibinin ve bu güzel aile inisiyatifinin ve bir ilk uygulamayı heyecanla göğüsleyen öğretmen arkadaşımız Özlem Özbek’in, deneyimini yaratıcı şekilde bize aktaran danışmanımız Filiz İçli’nin imecesiyle geçirdiğimiz bu bir yıllık şahane deneyim bütünleşik okulumuzu açma konusundaki irademizi netleştirdi ve gücümüzü arttırdı.Okulumuzun 2025-2026 yılında büyük bir bahçenin içinden bize gülümseyebilecek olmasında son dönemdeki çabalarıyla adlarını özellikle belirtmek istediğimiz kooperatif üyelerimiz Nihal Edemen’in, Emin Güneş’in özel bir emeği, aklı var.
Yine, Emel Yuvayapan, Olcay Ormankıran ve Uğur Tepe’nin, Ebru Furtun’un tükenmeyen yoldaşlıkları ve okul koordinasyonumuzun kararlılığı ile bu okul için yola çıkabildiğimizi ifade etmek isteriz.
Kooperatif yöneticimiz Şilan Işık aklıyla, uyarılarıyla bize hep güven verdi. Cemal Ozan, İlhan Ülkün duygumuza, sıkışmalarımıza ortak olmalarıyla bizi hep ferahlattı.
Nihayetinde, hem formasyonu hem bize sağladığı bağlantılarla bu sürecin koordinasyonunda yer alan Başak Çelik’in inisiyatifi ve bu altı yıllık süreçte derdimize, hayalimize ışık katan çok sayıda arkadaşımızı duygusu ile, okul koordinasyonumuzun kararlılığı ile bu yola girebiliyoruz.
Bugün, cemreler zamanı, tüm emekler, çabalar ve umutlar çiçekleniyor.
Arkadaş Okul bütünleşik yaklaşımı ve Yedi İklim Modeli ile Sarnıç köyde 2025-2026 Eylül Dönemi için hepimizi kucaklamaya hazırlanıyor.Konuşacak, birlikle düşünecek, birlikte emekleşecek çok şey var.
Arkadaş Okul Koordinasyonu